In Leimuiden zijn 24 betonwoningen van de sloophamer gered, maar het scheelde weinig. De plannen van Woondiensten Aarwoude voorzagen namelijk in nieuwbouw in de ‘Bomenbuurt’, maar de bewoners kwamen in verzet. Zij vreesden voor hun groene omgeving. Nu, een paar jaar later, zijn de gevels en daken hoogwaardig gerenoveerd en heeft de wijk een nieuw gezicht.

Ruim een halve eeuw lang stond de omgeving van de Wilgenlaan in Leimuiden bekend als ‘de betonwoningen’. “Een typisch naoorlogse wijk”, zo typeert Yvonne Hoogenboom van Habeon Architecten de straten. “Toch waren bewoners heel tevreden over hun woonomgeving. Dus toen de Woondiensten Aarwoude aangaf de woningen te willen slopen, was daar weinig animo voor. Het idee om afscheid te moeten nemen van hun groene buurt met de ruime tuinen stond hen tegen. Daardoor kende het project een lange aanloop.” Van die vertraging was echter weinig meer merkbaar toen besloten was om te renoveren.

TOEKOMSTBESTENDIGHEID STAAT VOOROP.

Yvonne Hoogenboom / Habeon Architecten

BALANS

Hoogenboom legt uit dat de woningen relatief klein zijn waardoor aan de binnenzijde isoleren geen optie was. Daarom is gekozen voor buitenmuurisolatie, nieuwe daken en kunststof kozijnen. De uitdaging daarbij is altijd om binnen het budget te blijven. “Het is zoeken naar een balans, waarbij toekomstbestendigheid voorop staat. Welke maatregelen tref je? Voor ons en de woningbouwcorporatie was direct duidelijk dat de schil goed moest zijn en dus de hoogste prioriteit had. De betonblokken waaruit de woningen zijn opgetrokken hebben namelijk nauwelijks energetische waarde. Door goed te isoleren konden we de woningen van label E naar Label A krijgen.”

ONDERHOUD

Daarnaast vertelt zij dat de keuze voor buitengevelisolatie ook andere voordelen met zich meebrengt. “Terugkijkend ben ik op een aantal dingen trots: we zijn binnen het budget gebleven én we hebben de wijk een nieuw gezicht gegeven. Vaak wordt met bewondering gekeken naar architectonische hoogstandjes, maar een plek creëren waar mensen willen wonen, daar doen wij het voor.” De bewoners gaven de renovatie zelfs een 8 als beoordeling. En dat aanzicht zal de komende jaren ook niet geschaad worden. “De komende tien jaar verzorgd Heembouw zelf het onderhoud.”